Biografie – Nederlands

Mezzosopraan Eline Welle begon haar muzikale opleiding op zesjarige leeftijd met pianoles. Ze won meerdere concoursen en op elfjarige leeftijd speelde ze haar eerste pianoconcert met orkest op tournee in Frankrijk.
Haar eerste ervaring met zang was in het Nationaal Kinderkoor. Hierdoor kreeg ze al op jonge leeftijd de kans om onder leiding te zingen van grote dirigenten als Ricardo Chailly, Edo de Waard, Jaap van Zweden, Bernard Haitink, Sir Simon Rattle en Nicholas Harnoncourt.

Eline werd zowel voor piano als voor zang aangenomen aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze studeerde klassiek zang bij Valerie Guillorit en Sasja Hunnego en mag zich sinds juni 2016 Master of Music noemen. Momenteel wordt ze gecoacht door Selma Harkink.

Naast haar conservatoriumopleiding nam Eline deel aan de Internationale Liedmasterclass bij Christianne Stotijn in Brussel 2014/2015. Ze volgde masterclasses bij o.a. Margreet Honig, Ira Siff, Emma Kirkby, Claron McFadden, Maarten Koningsberger, Udo Reinemann en Meinard Kraak. Ze werkte met regisseurs als Floris Visser, Elsina Jansen, David Prins en Marcin Lakomicki.

Welle treedt op als solist in binnen- en buitenland en koestert tevens een passie voor kamermuziek, ensemblezang en lesgeven.
Ze maakt deel uit van het Helios Trio, met altvioliste Iteke Wijbenga en pianist Laurens de Man. Hiermee trad ze o.a. op bij het Harmos Festival in Portugal en in de Kleine Zaal van het Concertgebouw van Amsterdam.
Barokmuziek en oratorium hebben een grote plek in haar hart. Op haar repertoire staan onder andere de Mattheus Passion, de Johannes Passion, de Hohe Messe en diverse (solo)cantates van J.S. Bach, het Requiem, en de Mis in c klein van W.A. Mozart, Händel’s Messiah, Scarlatti’s Stabat Mater.
Ook op het gebied van opera is Eline actief. Recentelijk vertolkte ze Hänsel (Hänsel und Gretel, Humperdinck) bij de Berlin Opera Academy. Ze nam deel aan de Performing Opera Summer Course, in het kader van het Grachtenfestival waar ze scènes speelde van Cherubino (Le Nozze di Figaro, Mozart), La Grande Duchesse (La Grande Duchesse de Gerolstein, Offenbach) en Orlofsky (Die Fledermaus, Strauss). Samen met de beroemde flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel en altviolist Oene van Geel vertolkt ze regelmatig Flamenco Opera Highlights (El Greco, Vaarzon Morel).
Op diverse tournees met het Dutch Symphonic Wind Orchestra zong ze opera-aria’s en liederen van o.a. Rossini, Tchaikovsky, Mahler, Bizet, Bernstein en Offenbach.
Soms knipoogt Welle naar meer populaire genres en vertolkt ze o.a. Franse Chansons.
Ze werkt als freelancer in het Nederlands Kamerkoor en het Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble.

Naast pianospelen en zingen lijkt dirigeren Welle in het bloed te zitten. Van 2011 tot 2018 was Welle werkzaam bij Nieuw Vocaal Amsterdam als docent zang en solfège en vanaf 2015 ook als dirigent van de Talentenkoren. Ze verzorgde o.a. de instudering van het kinderkoor voor de opera’s Khovanshchina van Moussorgsky, Wozzeck van Berg, Das Floss der Medusa van Henze en Oedipe van Enescu bij De Nationale Opera. In 2016 behaalde ze het diploma voor level D, professioneel kamerkoor, bij de Kurt Thomas Cursus. In 2018 behaalde ze de Conducting Prize for outstandig performance bij het Cantemus Festival in Hongarije.