Biografie – Nederlands

Mezzosopraan Eline Welle begon haar muzikale opleiding met pianoles. Ze won meerdere concoursen en op elfjarige leeftijd speelde ze haar eerste pianoconcert met orkest op tournee in Frankrijk. Haar eerste ervaring met zang was in het Nationaal Kinderkoor. Hierdoor kreeg ze al op jonge leeftijd de kans om onder leiding te zingen van grote dirigenten als Ricardo Chailly, Edo de Waard, Jaap van Zweden, Bernard Haitink, Sir Simon Rattle en Nicholas Harnoncourt.

Ze studeerde klassiek zang bij Valerie Guillorit en Sasja Hunnego aan het Conservatorium van Amsterdam. Naast haar conservatoriumopleiding nam Eline deel aan de Internationale Liedmasterclass bij Christianne Stotijn in Brussel. Ze volgde masterclasses bij o.a. Margreet Honig, Ira Siff, Emma Kirkby, Claron McFadden, Maarten Koningsberger, Udo Reinemann en Meinard Kraak.

Naast het zingen van opera, Lied en oratorium koestert Welle passies voor kamermuziek, ensemblezang en lesgeven.

Recentelijk vertolkte ze Elpina (La Fida Ninfa, Vivaldi) bij de Innsbrucker Festwochen der Alten Musik, Krekel en Relmuis (Een lied voor de maan, Wantenaar) bij De Nationale Opera, Vivian (#Uncut, Vrolijk) in een muziektheater productie van het Nederlands Kamerkoor waarbij de titelrol voor haar stem werd geschreven en Conception (L’Heure Espagnole, Ravel) in het Grachtenfestival. Eerder speelde ze de rol van Hänsel (Hänsel und Gretel, Humperdinck) bij de Berlin Opera Academy. In het kader van het Grachtenfestival speelde ze scènes van Octavian (Der Rosenkavalier, Strauss), Cherubino (Le Nozze di Figaro, Mozart), La Grande Duchesse (La Grande Duchesse de Gerolstein, Offenbach), en Carmen (Carmen, Bizet).
Een aantal favoriete samenwerkingen op het gebied van kamermuziek waren met flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel en altviolist Oene van Geel (Flamenco Opera Highlights), ensemble Vanarella (Concerto delle donne) en het Ruysdael Kwartet (Oranjewoud Festival).
Ook maakt ze deel uit van het Helios Trio, met altvioliste Iteke Wijbenga en pianist Daan Boertien. Hiermee trad ze o.a. op bij het Harmos Festival in Portugal en in het Concertgebouw van Amsterdam.

Op diverse tournees met het Dutch Symphonic Wind Orchestra zong ze opera-aria’s en liederen van o.a. Rossini, Tchaikovsky, Mahler, Bizet, Bernstein en Offenbach.
Soms knipoogt Welle naar meer populaire genres en vertolkt ze o.a. Franse Chansons.
Verder staan op haar repertoire onder andere de alt soli in de Mattheus Passie, de Johannes Passie en de Hohe Messe van J.S. Bach, het Requiem van W.A. Mozart, het Stabat Mater van Scarlatti, de Elias van Mendelssohn en het Requiem van Duruflé.

Welle maakt onderdeel uit van de kernbezetting van het Nederlands Kamerkoor.
Ze zong solorollen onder leiding van dirigenten als Sir John Eliot Gardiner (Concertgebouw, Amsterdam) en Yannick Nézet-Séguin (Théâtre des Champs-Élysées, Parijs).

Naast zingen lijkt dirigeren Welle in het bloed te zitten. Van 2011 tot 2018 was ze werkzaam bij Nieuw Vocaal Amsterdam als docent zang en solfège en vanaf 2015 ook als dirigent van de Talentenkoren. Ze verzorgde o.a. de instudering van het kinderkoor voor de opera’s Khovanshchina van Moussorgsky, Wozzeck van Berg, Das Floss der Medusa van Henze en Oedipe van Enescu bij De Nationale Opera. In 2016 behaalde ze het diploma voor level D, professioneel kamerkoor, bij de Kurt Thomas Cursus. In 2018 behaalde ze de Conducting Prize for outstandig performance bij het Cantemus Festival in Hongarije.